Студентът Евгени Марчев е станал жертва на полицейско насилие по време

...
Студентът Евгени Марчев е станал жертва на полицейско насилие по време
Коментари Харесай

Прокуратурата прекрати делото за полицейския побой над студента Марчев

Студентът Евгени Марчев е станал жертва на полицейско насилие по време на антиправителствения митинг на 10 юли 2020 година Удряли са го четирима униформени, само че кои са те не е ясно. Затова и следствието против четирима служители на реда, упрекнати за насилието зад колоните на Министерския съвет, би трябвало да бъде отчасти прекъснато. Така в резюме може да се заключи постановлението на наблюдаващия прокурор от Софийската районна прокуратура Иван Иванов, издадено преди месец. Разследването продължава против пети служител на реда, упрекнат през март т.г., че самичък и в съучастничество с трима други неустановени служители на реда нанесъл лека телесна щета, само че не на Марчев, а на различен протестиращ юноша.

Четиримата служители на реда бяха упрекнати, че удряйки Марчев с ръце и крайници, са нанесли лека телесна щета на студента - разтърсване на мозъка и други травми. Прокуратурата обаче стига до извода, че четиримата не са били Марчев, а различен юноша. Адвокатът обаче изяснява, че боят е еднакъв, т.е. няма потребност делото против четиримата да бъде прекъснато, тъй като те няма по какъв начин да получат нови обвинявания за същото. От постановлението на прокурора, с което " Сега " се срещна, се вижда, че той занапред ще събира още доказателства и ще мисли дали да повдига обвинявания за побоя зад колоните на Министерски съвет.

От постановлението се схваща още, че в багра зад колоните са взели участие 16 служители на реда, а потърпевшите са 8. Марчев е обичай от четирима, които за прокуратура та са единствено " еднообразен чиновник ", означени като №11, №6, №12 и №13. Самоличността на тези полицейски служетели не е открита, няма даже индиции кои биха могли да са те, написа прокурор Иванов в постановлението си.

Адвокатът на Марчев, Полина Велчева, сподели пред " Сега ", че постановлението е обжалвано пред Софийския областен съд и се чака неговото изговаряне. Велчева упорства магистратите да анулират частичното преустановяване като сочи пред съда редица нарушавания на прокуратура та. 

Велчева напомни, че следствието за побоя зад колоните е формирано през август 2020 година През декември 2020 година Марчев е конституиран като потърпевш и разпитан от прокуратура та. Тогава юрист Велчева е поискала на нея и клиента й да бъдат предявени и материалите по следствието. Това не е сторено и до през днешния ден и Марчев и отбраната му не са осведомени със събраните от прокуратура та доказателства.

Първите четирима полицаи са упрекнати по неотложност едвам през август 2021 година, когато записите от охранителните камери на НСО, разкриващи бруталното отношение на служителите на реда към арестуваните по време на митинга, видяха бял свят посредством специфичната парламентарна комисия, проверяваща насилието.

Според юрист Велчева от 15 август 2021 година четиримата обвинени полицейските чиновници е следвало да бъдат отстранени от работа, защото Законът за Министерство на вътрешните работи изисква против органите на реда да няма повдигнати обвинявания. И до през днешния ден обаче няма данни проверяващите да са предявили обвиняванията на служителите на реда. Заради подозренията, че те не престават да извършват полицейските си функционалности макар висящото дело, Велчева е сезирала и вътрешния министър Бойко Рашков.

ГЛЕДНА ТОЧКА

За един от служителите на реда от събитията под колоните е известно, че бе подслонен от основния прокурор Иван Гешев в бюрото по отбрана, до момента в който то беше на директното му послушание. След това бюрото мина към Министерството на правораздаването и Андон Андонов беше уволнен от там, като сега апелира уволнението си. Преди това Андонов апелира и дисциплинарното си наказване, наложено му от Министерство на вътрешните работи през август 2020 година - възбрана за покачване за период от 2 години. Един от очевидците по това дело, различен служител на реда - шеф на отдел " Специализирани сили ", твърди съда под боязън от наказателна отговорност за лъжесвидетелстване, че пердах не е имало. Затова и Велчева сезира прокуратура та да ревизира дали този служител на реда - М. С., е лъжесвидетелствал. Прокуратурата отхвърля да образува следствие с претекст, че М.С. по този начин е възприел обстановката и това си е неговата позиция.

МЪЛЧАНИЕ

Въпреки всички обети на основния прокурор Иван Гешев какъв брой открита и транспарантна е прокуратура та, още от лятото на 2020 година " Сега " пробва без резултат да получи информация по случая. За финален път въпроси бяха пратени на шефката на Софийската районна прокуратура  Невена Зартова, както и на пресаташето й през вчерашния ден. Нито една от двете не отговори нито на имейла, нито подвигна мобилния си телефон. Това е и нормалната им процедура.

Отношението на Гешев към полицейското принуждение по време на антиправителствените митинги е сред основанията на правосъдния министър Надежда Йорданова да желае предварителното му освобождение от служба.

Източник:

Снимка: Стоп кадър
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР